2012. május 31., csütörtök

Saláta és spenót ötletek


A levelezőlistáról származnak ezek az receptek Ilonától és Anditól.

Fejes saláta:
Klasszikus  salátaként, és főzelékként tudjuk fogyasztani, de bármilyen salátába beleszaggathatunk belőle sajttal, magokkal, hidegen sajtolt olajokkal. Ne áztassátok, csak öblítsétek, és kézzel tépkedjétek.  Egyetek belőle sokat, mert gazdag vitaminforrás.

Télire félkész főzelékként tudjátok eltenni, mint a spenótot, vagy a sóskát, vagy az alábbi módon:
A gondosan megmosott, megtisztított, frissen szedett salátafejeket lecsorgatjuk, üvegekbe tesszük, és felöntjük annyi ecetes sós vízzel, hogy jól ellepje. Jó erősen lekötjük, és addig gőzöljük, amíg az üvegekben a víz gyöngyözni kezd.

Spenót: 
Főzelékként ismert leginkább, de belekeverhetjük kenyértésztába dagasztás közben, készíthetünk belőle spenótos kelt csigákat (itt lenne az ideje egy kenyérsütésnek :)), de pizza tetejére is tehetjük

Télire: picit megpárolva lefagyaszthatjuk, vagy megtisztítjuk, több, váltott vízben átmossuk a spenótot, és forrásban levő sós vízbe téve, öt percig főzzük. Szűrőkanálba öntjük, hideg vízzel leöblítjük, majd friss, sóval, szódabikarbónával ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrve üvegekbe rakjuk, jól lenyomkodjuk, és csak annyi levet öntünk rá, hogy ellepje. Lekötve, nedves gőzben 10 percig főzzük. Télen tejes rántással vagy besamellel főzeléket készíthetünk belőle.



Paradicsomos spenót leves:

1 kis fej hagymát
1 cikk foghagymával kevés olívaolajon megdinszteltem, amikor megpuhult
750 ml olasz paradicsomlevet (recept szerint helyette lehet 2 hámozott pari konzerv vagy friss paradicsom héja nélkül) öntöttem rá,
sóval, borssal, oregánóval ízesítettem.

Közben
2 zöldségleves kockából 1 l levest főztem, ezt hozzáöntöttem a paradicsomos alaphoz. Mivel nem kaptam darabos konzervet, vettem 3 plöttyedt parit, azokat lehéjaztam, és kockára vágva a levesbe főztem.
Amikor puha a paradicsom, - recept szerint rizstésztát - apró kagyló tésztát tettem bele, de túl sokat... vigyázz vele, mert nagyon megdagad.
Végül a lényeg: utolsó mozzanatként 2 nagy marok megtisztított friss spenót levelet tettem benne, ezzel épp hogy felforrt, és kész.

Lehet hozzá házi bazsalikom pestót csinált hozzá, és még azzal megcsurgatta, de nekem nem is volt, meg nem is szeretem a nagyon olajos kajákat, úgyhogy alternatívaként tettem még a levesbe bazsalikomot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése