2012. január 18., szerda

Miért és hogyan tervezzük előre éves zöldségfogyasztásunkat?

2012. január 13-án tartotta első csoportos foglalkozását az Eleven Föld Tanuló Közösség. Téma a címben, melyből Szeles Attila, biogazda tagunk készült fel. A csoport hamar megértette, hogy ha szeretnénk termelői áron vásárolni organikus zöldséget, akkor bizony már idén - év vége felé - meg kell mondanunk a termelőnek, milyen vetőmagot vegyen, hogyan tervezze az ültetést.

Persze, nekünk, háziasszonyoknak, elsősorban az éves tervezés a probléma. Szeretnénk helyit és szezonálisat tervezni, de még nem tudjuk, hogyan. Főleg, ha a boltba betérve, bármit-bármikor megkaphatunk. Ehhez egy teljesen új megközelítés szükségeltetik. Amit közösen szeretnénk megtanulni.

Attila abban segít minket, hogy összegyűjti egy táblázatban, melyik hónapban - mi elérhető friss vagy tároltatott zöldségekből az évben. Nekünk, konyhában tevékenykedőknek, pedig már csak össze kell gyűlnünk, hogy közösen álmodjunk hónapról hónapra egészséges céklát, répát, paradicsomot, salátát jó áron.

Most jövök rá, hogy ha így előre meglesz egy évre, mikor milyen zöldségünk lesz itthon, akkor arra könnyebb is receptekkel készülni, amíg megérkezik a kis batyu, egymás között is ötletelhetünk. Meg persze az is segít, ha látom, mi van egy 2 vagy 5 fős másik család kosarában - s ők azt hogy használják fel egészségesen. Hajrá Háziasszonyok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése