2012. február 9., csütörtök

Szívet-lelket beleadni a sütésbe!

Úgy döntöttem, hogy bátorkodom megtenni az első recept bejegyzést a blogunkon.  Ez annak köszönhető, hogy nagyon fincsi tésztát sikerült végre kiügyeskednem teljesörlésű tönkölybúzából. Én nagyon szeretem ezt a lisztet jellegzetes íze miatt, és amiatt is, hogy sokkal kevesebbet kell belőle enni, hogy jól lakhassak. Azt nem mondanám, hogy a családtagjaim is hasonlóképpen gondolkodnának ez ügyben, de néha nem árt egy kicsit erőszakosnak lenni.  Nem vacilláltam a liszt mennyiségével, bedagasztottam egy kilónyit, ugyanis a hideg idő valahogy meghozta az étvágyát mindenkinek, úgy háromtól este hatig szinte folyamatosan eszegetünk :-)

A recept a következőképpen hangzik:
 • 1 kg. teljesörlésű tönkölybúza 
 • 4 dl. tej
 • 1 élesztő
 • pici cukor (kávéskanálnyi)
 • 1,5 dl oliva olaj
 • 2 tk. tökmagolaj (a férfiakra is gondolni kell)
 • oregano  hasraütésnyi

Dagasztás:
A 4 dl tejet meglangyosítottam, a cukrot beleszórtam, elkevertem.  Belemorzsololtam az élesztőt. Ezt hagytam állni kb 20-25 percig.  Ez után jött a liszt. Én egy nagy műanyag tálban dagasztok, nekem az kényelmesebb, mint a nagyanyáink módszere, a gyúrótábla, azt elő sem szoktam venni pizzához. Liszthez hozzáadtam az élesztős tejet. Gyúrtam, gyúrtam és még jó száraz volt, így kb. 1,5 dl. langyos vizet még hozzáadtam, gyúrtam, gyúrtam és jött az olaj, amit féldecis poharanként öntöttem hozzá. A tökmagolajat is belelocsoltam.  Szép lágy tésztát akartam készíteni és sikerült is. Pedig nem is reméltem, mivel ez a liszt elég sűrű.  Na, összeállt szépen a cucc és beraktam a sütőbe kelni egy 40 percre, kb. 35-40 fokra állítva a hőfokot. (télen muszáj a sütőben keleszteni, mert nem elég meleg a lakás ennek a kis kényes kelt tésztának)

Feltét:
 1. Lúgosító feltét: oliva olajon megpároltam 4 közepes répából karikákat és három marék fagyasztott borsót (más zöldség nem volt itthon). Egy másik tálban lecsót melegítettem, ezt az anyukám rakta el a nyáron. A tetejére sajt. 
 2. Gyerekeknek: Sonka, kukorica,  paradicsom sűrítmény, sajt. A Lidl-ben lehet venni paradicsom konzervet (biztosan máshol is, csak én ott szoktam) hosszúkás paradicsom van benne lehajazva. Ezt fel szoktam kockázni, majd felrakom rotyogni.  Adok hozzá mézet ízlés szerint és reszelek bele két cikk fokhagymát. Ez néhány perces produkció csak, a végén megsűrítem egy kis liszttel.
 3. Férfiaknak: Kolbász, paradicsom sűrítmény, sajt.

Összeállítás:
Négy részre osztottam a tésztát. A tepsit beolajoztam. Beleraktam 1/4 rész tésztát, amit a kezemmel szétnyomkodtam.  A tészta sütése 25-30 perc.  Miután kivettem a sütőből, megkentem a paradicsommal, majd ráraktam a feltéteket (sonka, kukorica, sajt, vagy kolbász, sajt, vagy lecsó, zöldség, sajt). Ezt visszaraktam, majd a grillezős funkcióra kapcsolva pirulásig sütöttem. 

Most, hogy így szétnézek a lakásba, talán mégiscsak sok a kiló liszt egy négytagú családnak. Ahová nézek, mindenhol pizza szeletek mosolyognak rám  :-). Luca már hazaérkezett és evett belőle. Nagyon ízlett neki bár megjegyezte, hogy a hétre már elég lesz ez a sok egészséges kaja (tegnap ugyanebből. a lisztből sütöttem csokis kekszet).

Ja és a lényeg! Az egyik tésztalapot, ahogy behelyeztem valami véletlen folyamán szívformát vett fel. Na, elöntötte az agyam a Bálintos nap közelsége és villámsebességgel mindenhová piros szívecskéket kezdtem el vizualizálni, így apa pizzája is egy nagy kolbászos szívecske lett :-)

Még nem ért haza, de nagyon várom már, kíváncsi vagyok a reakcióra!(ezt még majd bejegyzem)

A sütés alatt a Snow Patrol Called Out In The Dark számát hallgattam egy párszor, ha van kedved kedves asszonytársam hallgasd meg Te is, jól lehet rá nyomni a melót :-)


16 óra 45 perc: Megérkezett a ház ura. Hol lugosít, hol savasít a pizzaszeletekkel. Mindkettő nagyon bejött neki. Érdemes volt ma is fölkelni :-)

1 megjegyzés:

 1. Nagyon jó ötlet ez a recepthez zenét ajánlás! Gyorsan rá is kerestem ha valakinek kellene itt megvan:
  http://www.youtube.com/watch?v=GwTXwJg6_VE

  VálaszTörlés